Hyppää sisältöön
Pirteva logo

Kalan säilytys ja listeria

13.8.2020
Kategoria: Elintarvikevalvonta
Kuvassa sinisellä lautasella sanomalehtipaperin päällä kala, vieressä sitruunan lohkoja. Lautasen alla pöydällä sanomalehtiä avattuna.

Ole tarkkana kalan säilytyksestä, sillä se pilaantuu helposti.

  • Tuore kala, suola- ja tyhjiöpakatut kalavalmisteet sekä mäti tulee säilyttää 0- +3ºC:ssa.
  • Muut kalavalmisteet, esim. silli, kannattaa säilyttää pakkauksen ohjeen mukaan, enintään +6 ºC:ssa.
  • Avaamattomat kalatäyssäilykkeet voi säilyttää huoneenlämmössä.
  • Älä käytä tuotteita, joiden pakkaus on rikkoutunut tai pullistunut.
  • Tuotteet tulee käyttää viimeiseen käyttöpäivään mennessä.

Tyhjiö- ja suojakaasupakatuita, kylmäsavustetuista ja graavisuolatuista kalatuotteista on säännöllisesti todettu listeriabakteeria.

Listeria on yleinen ympäristöbakteeri, joka voi aiheuttaa sairautta riskiryhmiin kuuluville vanhuksille, raskaana oleville naisille ja vastustuskyvyltään heikentyneille henkilöille. Suositellaan, että riskiryhmään kuuluvat henkilöt kuumentaisivat yllämainitut kalatuotteet.

Mikäli valmistat tai kalastat kalaa itse, lue nämä Ruokaviraston ohjeet.

Listeria

Listeriaa esiintyy ympäristössä ja sitä voi esiintyä käsittelemättömissä elintarvikkeissa, muun muassa lihassa, kalassa, pastöroimattomassa maidossa ja tuoreissa kasviksissa. Listerian suhteen riskielintarvikkeita ovat sellaisenaan kuumentamatta syötäväksi tarkoitetut tuotteet, joilla on pitkä, useamman viikon säilyvyysaika.

Riskielintarvikkeita ovat esimerkiksi tyhjiö- ja suojakaasupakatut, kylmäsavustetut ja graavisuolatut kalatuotteet. Lisäksi tyhjiöpakatut sillituotteet ja mäti.

Listeria pystyy lisääntymään kylmässä, joten elintarvikkeiden säilyttäminen jääkaappilämpötilassa ei täysin estä listerian lisääntymistä.

Listerioosi ilmenee tavallisesti vaikeana yleisinfektiona tai aivokalvontulehduksena. Vastustuskyvyltään normaaleilla henkilöillä tartunta aiheuttaa suolisto-oireita, kuumetta, lihaskipuja ja päänsärkyä. Tartunta voi olla myös oireeton. Listerioosin itämisaika on 7-70 vuorokautta, mutta useimmiten oireet alkavat 2-3 vuorokauden kuluttua tartunnasta.

Suositellaan, että riskiryhmään kuuluvat henkilöt kuumentaisivat listeriariskin elintarvikkeet ja välttäisivät pastöroimattomasta maidosta valmistettuja tuotteita (vanhukset, raskaana olevat naiset, vastustuskyvyltään heikentyneet henkilöt).

Listerian välttämiseksi:

  • Kypsennä liha ja kala kauttaaltaan
  • Pese tuoreet vihannekset ja juurekset huolellisesti
  • Säilytä kypsentämätön liha ja kala erillään vihanneksista ja kypsistä ruuista
  • Huolehdi hyvästä hygieniasta, kun käsittelet kypsentämättömiä elintarvikkeita
  • Säilytä elintarvikkeet sopivassa lämpötilassa (alle +6 ºC), kala (alle +3 ºC)
  • Käytä elintarvikkeet mahdollisimman pian avaamisen jälkeen ja ennen viimeistä käyttöpäivää