Hyppää sisältöön
Pirteva logo

Korvasienten käsittely

9.4.2021
Kategoria: Elintarvikevalvonta
Kuvassa iso ruskea korvasieni vihreällä mättäällä. Taustalla näkyy vihreää metsää.

Korvasieni käsittelemättömänä sisältää luontaisesti gyromitriini myrkkyä. Korkea gyromitriinimäärä aiheuttaa akuutin myrkytyksen. Gyromitriini ja sen aineenvaihduntatuotteet ovat myös syöpävaarallisia yhdisteitä. Korvasienten myrkyn vaarat voidaan välttää oikealla käsittelyllä.

  1. Keittäminen: korvasienet tulee keittää kahteen kertaan runsaassa vedessä, jossa 1 osa sieniä ja 3 osaa vettä, vähintään viiden minuutin ajan molemmilla keittokerroilla. Tämän jälkeen sienet on huuhdeltava runsaalla vedellä huolellisesti molempien keittokertojen jälkeen.

  2. Kuivaaminen: korvasieniä voi säilöä kuivaamalla ne rapeiksi. Ennen käyttöä kuivattuja korvasieniä tulee liottaa vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä runsaassa vedessä, 100g sieniä ja 2 l vettä. Liotuksen jälkeen korvasienet tulee keittää kahteen kertaan, kuten tuoreet korvasienet.

  3. Korvasieniä käsiteltäessä on tuuletettava hyvin. Korvasienten liotus- ja keittovettä ei saa käyttää ruoan valmistuksessa.

  4. Korvasienten myyntipisteellä on oltava varoitusmerkintä myrkyllisyydestä ja käsittelyohjeet.