Hyppää sisältöön
Pirteva logo

Lintuinfluenssaa on todettu fasaaneissa Varsinais-Suomessa

28.9.2021
Pitkäpyrstöinen fasaani kävelee vihreällä nurmikolla. Fasaanilla on punainen läiskä silmien ympärillä, pyrstö on ruskea ja siinä on mustia raitoja.

Lintuinfluenssaa on todettu fasaaneissa Varsinais-Suomessa - siipikarjatilojen ja muiden lintujen pitopaikkojen tautisuojausta on syytä tehostaa koko Suomessa

Salossa (Varsinais-Suomessa) todettu korkeapatogeenista lintuinfluenssaa luonnonvaraisissa fasaaneissa. Ruokavirasto on perustanut todetun tartuntapaikan alueelle tartuntavyöhykkeen taudin leviämisen estämiseksi. Vyöhykkeellä on kielletty mm. siipikarjan ja muiden lintujen siirrot sekä asetettu vaatimuksia lintujen pitopaikkojen suojaamiseksi tartunnalta. Kaikkien lintujen metsästys vyöhykkeellä on kielletty.

Luonnonvaraisten lintujen syysmuuton käynnistyminen lisää lintuinfluenssan leviämisriskiä myös muualla Suomessa. Lintuinfluenssa leviää herkästi luonnonvaraisista linnuista siipikarjaan ja muihin lintuihin, jos linnut ovat suorassa tai epäsuorassa kontaktissa keskenään. Ruokavirasto kehottaa tehostamaan siipikarjatilojen ja muiden lintujen pitopaikkojen tautisuojausta tartuntojen estämiseksi koko maassa. Siipikarja ja kaikki kotieläiminä pidettävät linnut tulisi pitää sisällä tai suojata kosketukselta luonnonvaraisiin lintuihin. Ruokavirasto ei suosittele luonnonvaraisten sairaiden tai loukkaantuneiden lintujen hoitoon ottamista sellaisiin paikkoihin, joissa on kotieläimenä pidettäviä lintuja.

 Lisää asiasta- esim. ohjeita luonnonvaraisten lintujen hoitajille- löytyy Ruokaviraston nettisivuilla:

https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/luontoon-lasketuissa-fasaaneissa-todettu-lintuinfluenssaa-salossa/