Hyppää sisältöön
Pirteva logo

Riistan käsittely

13.9.2021
Hirvi, jolla on isot sarvet, lepää maassa. Taustalla vihreää metsää.

On tärkeää, että riistaa käsitellään kaadosta lähtien hygieenisesti ja oikealla tavalla.

Metsästäjä tai metsästysseura voi luovuttaa tarkastamatonta riistan lihaa suoraan kuluttajalle tai paikalliseen vähittäismyyntiin, mikäli on tehnyt toiminnasta ja tilasta (lahtivajasta) elintarvikehuoneistoilmoituksen.

  • Elintarvikehuoneisto ilmoitus tulee tehdä neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista.
  • Lahtivajassa tulee olla teurastusta ja lihan leikkaamista varten asianmukaiset tilat ja välineet.
  • Käsittele riistaa aina hygieenisesti ja hygieenisillä työvälineillä.
  • Tilat ja välineet tulee pestä ja desinfioida riittävän usein hygienian varmistamiseksi.
  • Hygieniasta vastaa toimija (metsästäjä/metsästysseura). Toimija saa myydä vain terveen eläimen lihaa.
  • Ostajalle tulee ilmoittaa, mikäli liha on tarkastamatonta.
  • Elintarvikkeina ei tule käyttää:
    - Yli vuoden ikäisen hirvieläimen maksaa ja munuaisia
    - Luonnonvaraisten jänisten ja kanien munuaisia
    - Hylkeen elimiä, nahanalaista ja vatsaontelon rasvaa

Lisätietoa riistan käsittelystä:

https://hirvikota, kaadon jälkeen

https://www.ruokavirasto