Hyppää sisältöön
Pirteva logo

Siipikarjan ulkonapitokielto voimassa jo 8.2.2021

2.3.2021
Siipikarjan ulkonapitokielto voimassa jo 8.2.2021

Herkästi linnuista toisiin tarttuvaa lintuinfluenssaa on havaittu Suomessa ensimmäistä kertaa myös muissa kuin luonnonvaraisissa linnuissa. Taudin leviämisen ehkäisemiseksi keväinen siipikarjan ulkonapitokielto alkaa nyt totuttua aiemmin. Siipikarjan ja muiden lintujen ulkonapitokielto on voimassa tänä keväänä koko Suomen alueella 8.2.-31.5. välisenä aikana. Lintuinfluenssaviruksen leviämisen estämiseksi siipikarja ja muut linnut on suojattava kontakteilta luonnonvaraisiin lintuihin tänä aikana.  Kiellosta säädetään maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa varotoimenpiteistä lintuinfluenssan leviämisen ehkäisemiseksi luonnonvaraisten lintujen ja kotieläiminä pidettävien lintujen välillä (814/2017). Kielto koskee sekä kaupallista siipikarjan pitotoimintaa että harrastesiipikarjan ja muiden lintujen pitoa.

Linnut tulee kiellon aikana ensisijaisesti pitää sisätiloissa tai niiden ulkoalue tulee kauttaaltaan aidata riittävän tiheällä verkolla. Lintujen pidossa sekä sisällä että ulkona on aina noudatettava myös eläinsuojelulainsäädännön tilavaatimuksia.

 Ulkonapitokielto ei koske:

  • eläintarhoja,
  • kyyhkyslakoista tapahtuvia vapaalentoja,
  • tarhattuja sileälastaisia lintuja, sekä
  • sellaisia pitopaikkoja, jossa ulkotarhat on aidattu ja katettu kauttaaltaan tiheällä verkolla (silmäkoko enintään 25mm).

 Jos lintuja pidetään kieltoaikana ulkona, on niiden ulkonapidosta tehtävä kirjallinen ennakkoilmoitus kunnaneläinlääkärille. Vapaamuotoisesta ilmoituksesta on käytävä ilmi seuraavat asiat:

  • mitä lintulajeja ulkonapito koskee
  • lintujen lukumäärä ja pitopaikan sijainti
  • selvitys siitä, miten lintujen ja niiden rehun ja veden suojaaminen luonnonvaraisilta vesilinnuilta toteutetaan ulkotarhassa.

 Ilmoituksen voi tehdä sähköpostitse osoitteeseen: elainlaakarit@pirkkala.fi  tai ilmoituslomakkeella, joka löytyy Pirtevan kotisivuilta osoitteesta: ilmoitus siipikarjan ulkonapidosta

Mikäli lintujen pidossa ei tapahdu olennaisia muutoksia, ei ilmoitusta tarvitse uusia vuosittain.

Lisätietoa asiasta:

MMM asetus (814/2017) varotoimenpiteistä

Ruokavirasto