Elintarvikkeet mökillä

  • Kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet suositellaan kuljetettavaksi mökille kylmälaukussa kylmäkalleilla varustettuna.
  • Kylmäsäilytystä vaativien elintarvikkeiden lämpötila tulisi pysyä alle +6 asteen.
  • Tarkista elintarvikkeiden laatu aistinvaraisesti, ennen käyttöä.
  • Käsittele elintarvikkeita aina hygieenisesti ja pakkausohjeiden mukaisesti.
  • Käsittele elintarvikkeita puhtailla työvälineillä.
  • Vältä elintarvikkeiden ristisaastumista.
  • Älä kypsennä elintarvikkeita liian tummiksi, silloin elintarvikkeisiin muodostuu enemmän PAH-yhdisteitä.

Grillaaminen

Ohjeita turvalliseen grillaamiseen

Grillaus on yksi kesän suosituimmista ruoanlaittotavoista. Grillattaessa, kuten kaikessa muussakin ruoanlaitossa, on hyvä muistaa muutamia hygienian perusasioita. Olosuhteet hygienian ylläpitoon mökillä ja retkellä eivät aina välttämättä ole yhtä hyvät kuin kotikeittiössä. Varsinkin kylmäketjun ylläpito ja käsienpesumahdollisuuksien varmistaminen vaativat toisinaan enemmän vaivannäköä. Tämä kuitenkin kannattaa, jotta vältytään ikäviltä ruokamyrkytyksiltä.

Pese kädet

Muista käsienpesu ennen grillauksen aloittamista ja raakojen elintarvikkeiden käsittelyn jälkeen. Jos käytössä esimerkiksi retkellä ei ole riittävästi vettä, varaudu ruuanlaittoon esimerkiksi käsien desinfiointiin tarkoitetuilla kertakäyttöpyyhkeillä. Käytä ottimia elintarvikkeiden käsittelyyn aina kun mahdollista.

Säilytä liha kylmässä

  • Säilytä raaka liha ja lihatuotteet sekä muut helposti pilaantuvat elintarvikkeet kylmässä (+2-+6 asteessa) ennen käyttöä.
  • Muista, että myös vakuumipakatut ja marinoidut tuotteet tulee säilyttää kylmässä! Älä käytä pakattuja tuotteita viimeisen käyttöajankohdan jälkeen.
  • Jos käytössä ei ole jääkaappia, käytä kylmälaukkua ja -kalleja, tai osta tuotteet mahdollisimman lähellä käyttöajankohtaa.
  • Raa’at pihvit ja muut lihatuotteet on ennen kuumennusta säilytettävä erillään muista elintarvikkeista, mieluiten alkuperäisessä pakkauksessaan.
  • Marinoi liha, kala ja kasvikset jääkaapissa/kylmässä. Ota elintarvikkeita esille lämpimään vasta juuri ennen käyttöä ja vain sen verran kuin kerralla tarvitaan.

Grillaa kypsäksi

  • Jauhetusta lihasta tai sianlihasta valmistetut grillipihvit sekä siipikarjanliha on kuumennettava täysin kypsäksi, jotta mahdolliset taudinaiheuttajat tuhoutuvat. Älä maista raakaa jauhelihaa (esimerkiksi lihapullataikinaa). Erityisesti lapsille tarjottava jauheliha tulisi aina olla läpikypsä.
  • Älä kuitenkaan polta ruokaasi mustaksi, sillä palaneessa ruuassa on terveydelle haitallisia PAH-yhdisteitä. Käytä sytytysnestettä ohjeen mukaan ja muista, että kävyt eivät sovi grilliin.

Pidä raa’at ja kypsät elintarvikkeet erillään

  • Estä bakteerien leviäminen raaoista elintarvikkeista kypsiin. Raaka-aineille ja kypsille tuotteille tulisi olla omat astiat ja välineet.
  • Älä sotke raa’n lihan marinadilla käsiäsi tai kypsiä elintarvikkeita.
  • Raa’an lihan, kalan tai kasvisten kanssa kosketuksissa olleet astiat ja ruokailuvälineet on aina pestävä huolellisesti ennen niiden käyttämistä kypsennetyn lihan tai muiden kypsien elintarvikkeiden käsittelyyn.
  • Vaihda grillipihdit puhtaisiin, kun käsittelet kypsiä tuotteita. Oikea aika vaihtaa esimerkiksi pihviä grillatessa uusiin pihteihin on silloin, kun pihvi on paistettu toiselta puolelta ja käännetty kertaalleen.

Tarjoile ruoka heti

  • Älä säilytä tai tarjoile yli jäänyttä ruokaa uudelleen. Jo 1–2 tunnin säilytys lämpimässä kesäsäässä saa bakteerit lisääntymään ruoassa nopeasti.