Löytöeläimet ja luonnonvaraiset eläimet

Löytöeläimet

Löytöeläimellä tarkoitetaan vapaana liikkuvaa, muuta kuin luonnonvaraista eläintä, jonka omistaja ei ole tiedossa.

Löytäessäsi irrallaan liikkuvan eläimen, voit ottaa sen kiinni ja toimittaa alueesi löytöeläinhoitolaan. Hoitolat yleensä myös hakevat pyydettäessä kiinniotettuja löytöeläimiä  toimialueellaan.

Ympäristöterveys Pirtevalla on muutama kissanloukku. Voit tarvittaessa lainata loukkua Ympäristöterveys Pirtevasta, Jasperintie 305 B. Varmista etukäteen, että loukku on lainattavissa, soittamalla toimiston numeroon 050 437 9580 (arkisin klo 9-15) tai jompaankumpaan etusivulla mainituista neuvontanumeroista.

Luonnonvaraiset eläimet

Sairasta, vahingoittunutta tai muuten avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan. Yleinen vastuu loukkaantuneiden eläinten auttamisesta on säädetty eläinsuojelulaissa. Lisäksi luonnonsuojelulaki velvoittaa loukkaantuneiden rauhoitettujen, ja metsästyslaki riistaeläinten ja rauhoittamattomien eläinten auttamiseen.

Loukkaantuneen eläimen kärsimyksiä ei saa pidentää. Jos eläin on sellaisessa tilassa, että sen hengissä pitäminen on ilmeistä julmuutta sitä kohtaan, on se eläinsuojelulain mukaan lopetettava tai on huolehdittava siitä, että se lopetetaan.

Voit ottaa eläimen tilapäisesti haltuun hoitoa ja kuljetusta varten. Varmista ensin, että eläin todella on avun tarpeessa. Hylätyltä vaikuttava eläin ei välttämättä ole hylätty. Esimerkiksi lintujen, jänisten ja peurojen jälkikasvu saattaa luonnossa liikkujan mielestä helposti vaikuttaa hylätyltä, vaikka emo voi tarkoituksella jättää ne tuntikausiksikin odottamaan paluutaan. Emo on aina poikasen paras hoitaja. Luonnonvaraisten eläinten pito kotioloissa on luvallista vain välttämättömän hoidon ajan, eli villieläimiä ei saa ottaa luonnosta elätettäväksi.

Loukkaantuneet eläimet voivat kokea ihmisen läsnäolon uhkaavana ja puolustautua voimiensa mukaan. Varovaisuus ja suojautuminen ovat tarpeen. Käytä aina suojahansikkaita ja noudata hyvää hygieniaa käsitellessäsi loukkaantunutta, sairasta tai kuollutta eläintä.

Tarkempia ohjeita koskien luonnonvaraisia eläimiä:

Löysin linnunpoikasen! Mitä teen? (pdf)
Korkeasaaren villieläinsairaala

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteestasi

Löytöeläinhoitolat

Hämeenkyrö

Kissankulma ry / Pia Viirola
044 344 3334
Sepänkatu 3, 39200 Kyröskoski
www.kissankulma.com

Lempäälä, Nokia, Pirkkala, Vesilahti ja Ylöjärvi

Koirahoitola Boondock’s / Jari Pellas
03 334 5490
Löytöeläinpäivystys: 040 515 2750
Paimenkoirantie 96, 35300 Orivesi
www.boondocks.fi