Suomessa on ruokasieniksi kelvollisia sienilajeja yli kaksisataa. Sienestäjän tulee kerätä vain sieniä, jotka tunnistavaa kelvollisiksi ruokasieniksi. Sieniä on myös myrkyllisiä. Tappavan myrkyllisiä sieniä ovat ainakin valkokärpäsieni, kavalakärpässieni ja suippumyrkkyseitikki.
Ohjeita sienten käsittelyyn:
- Puhdista ja käsittele sienet nopeasti
- Mikäli puhdistus ja käsittely ei tapahdu poiminta päivänä, säilytä sienet ilmavasti pakattuna jääkaapissa +2 – +6 °C
- Pese kädet ennen ja jälkeen sienten käsittelyn
- Hanki sienille oma leikkuulauta ja veitsi
- Pese käytetyt välineet huolellisesti käytön jälkeen
- Jotkin sienilajit tulee keittää ennen syömistä, kuten – haaparousku (keittoaika 5 min) – kangasrousku (10 min) – karvarousku (10 min) – mesisieni (10 min)
- Keitetyt sienet tulee jäähdyttää välittömästi ennen pakastusta, mikäli niitä ei syö heti
- Sienet säilyvät pakastettuina hyvälaatuisina useita kuukausia
- Sieniä voi myös kuivattaa
Lisätietoa Ruokaviraston sivuilta.