VEDEN KEITTOKEHOTUS KURUN VESIOSUUSKUNNAN ALUEELLA PURETAAN 23.12.2024
Vettä voi Kurun vesiosuuskunnan alueella taas käyttää normaalisti alueelle annettu keittokehotus puretaan. Ympäristöterveys Pirteva on ottanut useana päivänä useita talousvesinäytteitä Kurun vesiosuuskunnalle annettuun keittokehotukseen liittyen. Otetut talousvesinäytteet täyttivät tutkituilta osin talousvedelle asetetut laatuvaatimukset ja laatutavoitteet (STMa 1352/2015). Näytteissä ei ole todettu terveydelle haitallisia bakteereja. Veden kloorausta jatketaan edelleen. Vedessä saattaa tuntua kloorin hajua ja makua.
Keittokehotus annettiin 5.12.2024, kun Kurun vesiosuuskunnan verkoston alueelta otetuissa vesinäytteissä havaittiin koliformisia bakteereja. Ympäristöterveys Pirteva on selvittänyt Kurun vesiosuuskunnan kanssa syytä veden saastumiselle. Syytä ei ole vielä saatu selville. Kyseessä on saattanut olla pintavesien päätyminen veteen tai verkostossa olosuhteiden seurauksena tapahtuva bakteerikasvu. Veden laadun varmistamiseksi jatketaan toistaiseksi kloorin syöttöä verkostoon, kunnes syy on selvitetty ja tarvittaessa korjattu. Syyn selvittämisessä saattaa kestää pitkäänkin.
Veden laatua vesiosuuskunnan verkostossa seurataan edelleen tihennetyllä näytteenotolla. Seuraavat vesinäytteet verkostosta otetaan 30.12.2024. Tuloksista kerrotaan täällä 31.12.2024.
Jos vesipistettä ei ole hetkeen käytetty on vettä hyvä juoksuttaa reilusti ennen käyttöön ottamista.
Päivitys 20.12.2024
Keittokehotus Kurun vesiosuuskunnan alueella jatkuu edelleen.
Kurun vesiosuuskunnan vesijohtoveden laadun turvaamiseksi on aloitettu jatkuva klooraus 16.12.2024 klo 22:00.
Vesinäytteitä on otettu tiistaina 17.12.2024 ja torstaina 19.12.2024. Tulosten perusteella klooripitoisuudet verkostovedessä ovat olleet toistaiseksi vielä liian alhaisia käyttöturvallisuuden varmistamiseksi. Kloorauksessa tavoitellaan pitoisuutta 0,5–1 mg/l.
Ohjeistus veden käytöstä pysyy toistaiseksi ennallaan. Vedellä voi peseytyä normaalisti ja 5 min keittämisen jälkeen sitä voi käyttää juoma- ja ruokavetenä. Tavoitellun mukaisilla, pienillä pitoisuuksilla kloori ei aiheuta käyttäjille terveyshaittaa. Vedessä voi esiintyä kloorin hajua ja makua.
Kloorinsyöttöön liittyviä toimenpiteitä jatketaan edelleen viikonlopun yli ja seuraavat vesinäytteet otetaan verkostoalueelta maanantaina 23.12.2024. Syytä bakteerien esiintymiselle verkostovedessä selvitetään yhä. Tilanne vesiosuuskunnan alueella voi jatkua vielä pitkäänkin, sillä osaa toimenpiteistä ei voida tehdä maan ollessa jäässä. Jatkuvalla kloorauksella pyritään kuitenkin turvaamaan veden käyttöturvallisuutta siten, että keittokehotus saataisiin vesiosuuskunnan alueella purettua.
Asiasta tiedotetaan seuraavan kerran maanantaina 23.12.2024 klo 17 mennessä.
Veden käyttäjien on hyvä kuitenkin varautua siihen, että keittokehotus saattaa jatkua myös joulunpyhien yli. Pyydämme kertomaan tilanteesta myös joulunviettoon saapuville asukkaille ja vieraille, joita tieto keittokehotuksesta ei välttämättä ole vielä saavuttanut.
Päivitys 17.12.2024
Keittokehotus Kurun vesiosuuskunnan alueella jatkuu edelleen.
Kurun vesiosuuskunnan vesijohtoveden jatkuva klooraus on aloitettu 16.12.2024 klo 22:00. Kloorauksessa tavoitellaan pitoisuutta 0,5-1 mg/l. Näin pienillä pitoisuuksilla kloori ei aiheuta käyttäjille terveyshaittaa. Vedessä voi esiintyä kloorin hajua ja makua. Klooraus turvaa talousveden mikrobiologista laatua. Ohjeistus veden käytöstä ei muutu aiemmasta. Vedellä voi peseytyä normaalisti ja 5 min keittämisen jälkeen sitä voi käyttää juoma- ja ruokavetenä.
Pyrkimyksenä on turvata talousveden laatua toistaiseksi jatkuvalla kloorauksella. Syytä bakteerien esiintymiselle verkostossa selvitetään edelleen. Vesinäytteitä otetaan veden käyttöturvallisuuden varmistamiseksi jälleen tänään tiistaina 17.12.2024 ja torstaina 19.12.2024. Näytteistä tutkitaan veden mikrobiologista laatua ja klooripitoisuutta.
Päivitys 13.12.2024
Kurun vesiosuuskunnan verkostosta on otettu vesitornin kloorauksen jälkeen vesinäytteitä torstaina 12.12.2024. Näiden vesinäytteiden tulokset olivat puhtaat. Toimenpiteitä saastumisen syyn selvittämiseksi ja veden laadun jatkuvammaksi turvaamiseksi jatketaan edelleen viikonlopun yli ja viikolla 51. Keittokehotus Kurun vesiosuuskunnan alueella jatkuu edelleen. Lievää kloorinhajua verkostovedessä saattaa esiintyä edelleen.
Päivitys 10.12.2024
Kurun vesiosuuskunnan vesijohtovettä kloorataan vesitornin kautta yöaikaan 10.12.2024 noin klo 23:00 alkaen. Kloorauksessa tavoitellaan pitoisuutta 1 mg/l. Näin pienillä pitoisuuksilla kloori ei aiheuta käyttäjille terveyshaittaa. Kloorin haju saattaa kuitenkin tuntua, kun vettä laskee hanasta. Klooraus turvaa talousveden mikrobiologista laatua. Ohjeistus veden käytöstä ei muutu aiemmasta. Vedellä voi peseytyä normaalisti ja 5 min keittämisen jälkeen sitä voi käyttää juoma- ja ruokavetenä.
Maanantaina 9.12.2024 Kurun vesiosuuskunnan verkostosta otettujen vesinäytteiden tulokset ovat osittain valmistuneet. Koliformisia bakteereja esiintyy edelleen verkostovedessä. Keittokehotus Kurun vesiosuuskunnan alueella jatkuu edelleen. Vesiosuuskunta ja Ympäristöterveys Pirteva jatkavat asian selvitystä.
Kurun vesiosuuskunta on tuonut muualta puhdasta juomavettä säiliössä Kurun kirjaston pihaan, Kauppatie 7-9. Veden käyttäjät voivat hakea vettä omaan astiaan.
Päivitys 9.12.2024
Torstaina 5.12.2024 Kurun vesiosuuskunnan verkostosta otettujen uusien vesinäytteiden tulokset ovat valmistuneet ja niiden tulokset ovat puhtaat. Syytä bakteerien esiintymiselle 4.12.2024 otetuissa vesinäytteissä etsitään edelleen ja lisänäytteitä otetaan 9.12.2024 kattavasti koko verkoston alueelta. Asiaan liittyviä sairastumisia ei edelleenkään ole tullut Ympäristöterveys Pirtevan tietoon. Keittokehotus Kurun vesiosuuskunnan alueella on voimassa toistaiseksi. Asian selvittäminen voi kestää useampia päiviä.
4.12.2024 ja 5.12.2024 otetuista vesinäytteistä ei löytynyt E.colia tai suolistoperäisiä enterokokkeja, eli viitettä uloste- tai jätevesiperäisestä saastumisesta ei ole ainakaan toistaiseksi ilmennyt. Koliformisten bakteerien esiintyminen verkostovedessä saattaa johtua esimerkiksi pintavesien päätymisestä veteen tai verkostossa olosuhteiden seurauksena tapahtuvasta bakteerikasvusta.
Kaikki juoma- ja ruokavesi on Kurun vesiosuuskunnan alueella keitettävä vähintään 5 minuuttia. Kiehauttaminen esimerkiksi vedenkeittimellä ei riitä. Peseytymiseen vettä voi käyttää normaalisti, kun välttää veden joutumista suuhun, silmiin ja haavoihin. Astianpesukonetta voi käyttää kuumimmalla ohjelmalla ja astioiden pitää kuivua täysin ennen käyttöä.
Keittokehotus koskee koko Kurun vesiosuuskunnan aluetta.
Kurun vesiosuuskunnan eteläinen alue:
Kurun vesiosuuskunnan pohjoinen alue:
Vesiosuuskunta jakaa tietoa keittokehotuksesta myös suoraan veden käyttäjille.
Juomavedessä voi olla tautia aiheuttavia mikrobeja, sillä keskiviikkona 4.12.2024 Kurun vesiosuuskunnan verkostosta otetuista vesinäytteistä on löydetty koliformisia bakteereja. Tietoon ei ole tullut ihmisten sairastumisia asiaan liittyen. Koliformisia bakteereja ei saa esiintyä verkostovedessä lainkaan. Koliformisten bakteerien esiintyminen verkostovedessä saattaa johtua esimerkiksi pintavesien päätymisestä veteen tai verkostossa olosuhteiden seurauksena tapahtuvasta bakteerikasvusta.
Myöhemmin verkostoa voidaan tarvittaessa desinfioida kloorilla. Mikäli klooraus toteutetaan, niin siitä tiedotetaan erikseen. Veden keittokehotus on voimassa toistaiseksi.
Tilanteen kartoittamiseksi otetaan lisää näytteitä torstaina 5.12.2024. Kurun vesiosuuskunta selvittää yhdessä viranomaisten kanssa syytä bakteerilöydökselle.
Näytteiden tuloksista ja jatkotoimista tiedotetaan seuraavilla internet-sivuilla: Ympäristöterveys Pirteva: https://pirteva.pirkkala.fi ja Kurun vesiosuuskunta https://www.kurunvesiosuuskunta.fi/
Lisätietoja antavat:
Pirteva / Ympäristöterveyspäällikkö Maria Wahlfors puh 050 421 1317, terveystarkastaja Riina Simunaniemi puh 050 526 2829, terveydensuojelun neuvontapuhelin (arkisin 9-15) 050 313 9162.
Kurun vesiosuuskunta / Janne Ilomäki 050 512 2988, vikapäivystys 044 760 2551.