Elintarvikekontaktimateriaaleilla tarkoitetaan kaikkia astioita, pakkausmateriaaleja, ruoanlaittovälineitä yms., joita käytetään kosketuksessa elintarvikkeiden kanssa. Kontaktimateriaalien tulee olla turvallisia, eli niistä ei saa irrota elintarvikkeeseen mitään ainesosia. Myöskään elintarvikkeen koostumus tai aistinvaraiset ominaisuudet (haju, maku, ulkonäkö) eivät saa muuttua kontaktimateriaalien vaikutuksesta.

Keinoja vaikuttaa elintarvikekontaktimateriaaleista aiheutuvaan kemikaalialtistukseen

Kuluttaja voi vaikuttaa omalla toiminnallaan terveysturvallisuuteensa käyttämällä elintarvikekäytössä vain siihen tarkoitettuja astioita, tarvikkeita ja pakkausmateriaaleja. On tärkeää myös käyttää materiaaleja niiden käyttöohjeiden mukaisesti. Kontaktimateriaalien pakkausmerkinnöissä pitää kertoa, mikäli materiaalin käytölle on rajoituksia esim. elintarvikkeen laadun, lämpötilan tai kosketusajan suhteen. EU-asetuksen 1935/2004 mukaan kuluttajille myytävissä kontaktimateriaaleissa tulee aina olla sana ”elintarvikekäyttöön” tai malja-haarukka-tunnus, tarvittaessa ohjeet turvallista käyttöä varten, sekä valmistajan tai myyjän nimi ja osoite.

Kontaktimateriaaleja tulee käyttää siinä käyttötarkoituksessa ja niissä olosuhteissa, joihin ne on tarkoitettu. Muuten materiaaleista saattaa siirtyä kemiallisia ainesosia elintarvikkeeseen, johon se on kosketuksessa. Esimerkiksi kaupan kassoilla myytävät kauppakassit on tarkoitettu pakattujen elintarvikkeiden lyhytaikaiseen kuljettamiseen. Niissä ei pidä säilyttää pakkaamattomia elintarvikkeita pidempiä aikoja. Myöskään jätepusseja ei pidä käyttää elintarvikkeiden säilyttämiseen, koska ne yleisesti valmistetaan ei-elintarvikekelpoisesta kierrätysmuovista, eivätkä ne täytä elintarvikekontaktimateriaaleille asetettuja vaatimuksia.

Käytettyjä elintarvikepakkauksia, esim. jugurttipurkkeja tai jäätelörasioita ei kannata käyttää uudelleen elintarvikkeiden säilyttämiseen, koska pakkaukset on tarkoitettu kertakäyttöisiksi. Niitä ei ole testattu toistuvassa käytössä, joten niiden turvallisuudesta toistuvassa käytössä ei ole varmuutta. Niitä voi käyttää uudelleen harkiten esim. kuivien elintarvikkeiden säilytykseen. Sen sijaan rasvaisten, kuumien tai happamien elintarvikkeiden säilytykseen niitä ei kannata käyttää. Elintarvikkeen ominaisuudet vaikuttavat materiaalin käyttäytymiseen.

On tärkeää käyttää aina vain ehjiä astioita ja tarvikkeita. Jos pinta tai pinnoite on rikkoutunut, ei astialla tai tarvikkeella enää ole niitä ominaisuuksia, joita sillä on alun perin ollut. Perintönä saatuja vanhoja keramiikka-astioita tai kristallilaseja ei kannata käyttää päivittäin, vaan ainoastaan juhlissa. Myöskään ulkomailta matkamuistoina tuotuja astioita ei kannata käyttää arkiastioina, koska ne saattavat sisältää raskasmetalleja, joita voi liueta ruokaan.

Lommoutuneita säilyketölkkejä ei kannata ostaa. Jos säilyketölkkiin tulee lommo, tölkin sisäpinnoite saattaa rikkoutua ja elintarvikkeeseen siirtyä tölkistä metalleja. Avatun säilyketölkin sisältö kannattaa käyttää heti tai siirtää se toiseen astiaan säilytykseen. Kun esimerkiksi hapan elintarvike joutuu tölkin avaamisen jälkeen kosketuksiin ilman hapen kanssa, se saattaa liuottaa tölkistä metalleja.

Muun elintarviketurvallisuuden ohella ympäristöterveys valvoo myös kontaktimateriaalitoimintaa niitä valmistavissa yrityksissä sekä muun toiminnan yhteydessä.

Lisätietoja kontaktimateriaaleista löytyy Ruokaviraston sivuilta Pakkaukset ja kontaktimateriaalit – Ruokavirasto