Ruokamyrkytyksiä aiheuttavat bakteerit voivat lisääntyä huoneenlämmössä jo hyvinkin lyhyessä ajassa.

  •  Mikäli ruokaa ei syödä heti valmistuksen jälkeen, on kuuma ruoka jäähdytettävä nopeasti, esimerkiksi kylmävesihauteessa.
  • Älä sekoita vanhaa ja uutta ruokaa keskenään.
  • Muista kuumentaa kaikki kuumana tarjottavat ruoat kunnolla.

Joulukinkku

Paistettu kinkku tulisi säilyttää kylmässä +0 – +6 °C:ssa aterioiden välissä. Kinkku tulisi syödä loppuun viikon kuluessa, eli uuteenvuoteen mennessä, tai miettiä jatkokäyttöä esimerkiksi hernekeittoon tai vaikkapa pitsaan.

Mikäli kinkkua säilytetään ulkona, voi ilman lämpötilan nousu mahdollistaa myös bakteerien lisääntymisen kinkussa ja näin ollen kinkun säilyvyys heikkenee. Ulkotiloissa säilytettävä kinkku tulee suojata huolellisesti.

Kinkkua käsiteltäessä tulee huolehtia riittävästä käsihygieniasta. Ihmisen käsistä voi joutua stafylokokki-bakteereita kinkkuun ja bakteerit lisääntyvät nopeasti kinkussa, mikäli sitä säilytetään huoneenlämmössä.

  • Kinkku säilyy pakastettuna (-18asteessa) pakkauksessa ilmoitettuun ”parasta ennen” -päivämäärään asti. Jääkaapissa, alle +6 asteen kinkku säilyy noin 7 vuorokautta.
  • Kypsänä ostettu kinkku säilyy +6 asteessa 2 viikkoa ja alle +4 asteessa 2-3 viikkoa.
  • Tuore, suolattu kinkku säilyy +8 asteessa viikon.

 

Kala ja kalaruoat

Tyhjiöpakatuissa kylmäsavukaloissa ja graavisuolatuissa kaloissa sekä mädissä voi esiintyä listeriaa. Viimeisen käyttöpäivän ylittäneittä tuotteita ei tule käyttää. Listeriabakteerin määrä lisääntyy, mikäli tuotetta säilytetään pitkään. Lisäksi liian lämpimässä säilytetyissä kalatuotteissa ruokamyrkytysbakteerin Clostridium botulinumin riski kasvaa.

  • Säilytys +3 °C tai sen alle.

Kalkkuna- ja kanaruoat

Siipikarjan liha voi sisältää salmonellaa tai kampylobakteereja. Bakteerit tuhoutuvat kuumennettaessa. Liha tulee kuumentaa kauttaaltaan vähintään +70 asteiseksi. Käsittele lihaa aina erillisillä työvälineillä.

  • Säilytys +6 °C tai sen alle.