Hyppää sisältöön
Pirteva logo

Elintarvikkeiden vähäisen myynnin ohje

28.7.2020
Kategoria: Elintarvikevalvonta
Kaksi eläkeikäistä naista paistavat lettuja torikatoksessa.

Ilmoitus

Ilmoitusta ei tarvitse tehdä, mikäli kyseessä on vähäriskinen toiminta sekä

  • toimija on yksityinen henkilö
    tai
  • toimintaa ei voida pitää elinkeinon harjoittamisena (esim. kirkon, koulun tai myyjäisissä tapahtuva elintarvikkeiden myynti)
    tai
  • elintarviketoiminta tapahtuu samassa huoneistossa kuin toimijan harjoittama muu toiminta

Myynti ja tarjoilu

Elintarvikkeita tulee käsitellä, säilyttää ja kuljettaa huolellisesti siten, ettei niiden
hygieeninen laatu vaarannu. Toimijalla tulee olla antaa kuluttajille oikeat tiedot myytävistä ja tarjoilemistaan elintarvikkeista. 

Yksityiset henkilöt saavat tilapäisesti:

myydä koti-tai maatilatalouden yhteydessä valmistettuja:

  • ruoka-ja kahvileipiä, leivonnaisia ja makeisia
  • jauhoja ja ryynejä
  • juureksia, vihanneksia, marjoja, luonnon keräilytuotteita
  • marmeladeja, hilloja ja vastaavia huoneenlämmössä säilyviä elintarvikkeita

valmistaa ja tarjoilla myyntipaikalla mm:

  • kahvia kahvileivän kera, virvoitusjuomia
  • grillata makkaraa
  • paistaa vohveleita tai lettuja

On suositeltavaa, ettei koti- ja maatalouksissa valmisteta riskielintarvikkeita, joiden valmistus ja käsittely vaativat erityistä elintarvikehygieenistä osaamista ja kylmäsäilytystä. Esimerkkejä tästä ovat lihaa, sisäelimiä tai kalaa sisältävät tuotteet.

Pakkaamattomista elintarvikkeista annettavat tiedot

Pakkaamattomista elintarvikkeista tarjoilun ja myynnin yhteydessä tulee antaa
seuraavat tiedot:

  • elintarvikkeen nimi
  • alkuperä
  • ainesosaluettelo
  • allergiaa/ intoleransseja aiheuttavat ainesosat (liitteenä lista ko. ainesosista)
  • käyttö- ja säilytysohjeet

Tiedot voi antaa suullisesti, mikäli tarjoilun ja myynnin aikana kerrotaan, että
elintarvikkeita koskevat tiedot voi pyytää myyjältä.

Pakattujen elintarvikkeiden merkinnät

Myytävien elintarvikkeiden (pl. juurekset, vihannekset, marjat ja luonnon
keräilytuotteet) tulee olla pakattu elintarvikekelpoisiin pakkausmateriaaleihin.
Pakkausmerkinnät tulee olla helposti havaittavia, luettavia ja ymmärrettäviä, eivätkä ne saa johtaa kuluttajaa harhaan.

Lainsäädännön edellyttämät pakolliset pakkausmerkinnät:

  • elintarvikkeen nimi
  • valmistuspäivä
  • allergiaa/intoleransseja aiheuttavat ainesosat merkitään lihavoituna

Suositeltavat pakkausmerkinnät:

  • valmistajan nimi ja puhelinnumero
  • ainesosaluettelo
  • säilytys-/ käyttöohje tarvittaessa

Yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat:

  • Gluteenia sisältävät viljat ja viljatuotteet (Vehnä (kuten speltti ja kova vehnä (khorasan)), ruis, ohra, kaura ja niiden hybridikannat)
  • Äyriäiset ja äyriäistuotteet
  • Munat ja munatuotteet
  • Kalat ja kalatuotteet
  • Maapähkinät ja maapähkinätuotteet
  • Soijapavut ja soijapaputuotteet
  • Maito ja maitotuotteet (mukaan lukien laktoosi)
  • Pähkinät ja mantelit ja pähkinä- ja mantelituotteet (manteli, hasselpähkinä, saksanpähkinä, cashewpähkinä, pekaanipähkinä, parapähkinä, pistaasipähkinä, Macademia ja Queensland-pähkinät)
  • Selleri ja sellerituotteet
  • Sinappi ja sinappituotteet
  • Seesaminsiemenet ja seesaminsiementuotteet
  • Rikkidioksidi ja sulfiitit, joiden pitoisuudet ovat yli 10 mg/kg tai 10 mg/litra SO2:na ilmaistuna
  • Lupiinit ja lupiinituotteet
  • Nilviäiset ja nilviäistuotteet

Esimerkki pakkausmerkinnästä: Tiikerikakku; valmistettu 1.8.2019; vehnäjauho, kananmuna, sokeri, vanilliinisokeri, leivinjauhe, maito, kaakaojauhe, voi; Vilho Virtanen, 060-1234 123