- Tehosta siivousta, siivousjärjestys puhtaasta likaiseen päin
- Puhdista kosketeltavat pinnat huolellisesti vähintään kahden tunnin välein (ovenkahvat, käsinojat, tuolit, syöttötuolit, maksupäätteet, pöytäpinnat, valokatkaisimet, vesihanat yms.)
- Pese kädet huolellisesti ja riittävän usein,
- saippuoi käsiä vähintään 20 sekunnin ajan
- huuhtele kädet huolellisesti lämpimällä vedellä
- sulje hana käsipaperilla
- kuivaa kädet huolellisesti
- Älä koskettele kasvojasi
- Yski ja aivasta hihaan, jos yskittää ja ihmisistä sekä elintarvikkeista poispäin
- Sairaana ei mennä töihin
- Käsienpesupisteellä on oltava jatkuvasti käsisaippuaa ja käsipaperia
- Tyhjennä roskakoreja usein
Ravintolat
- Laita käsidesipulloja ulko-oven läheisyyteen ja linjastolle ennen ja jälkeen ruoan ottamisen
- Väljennä pöytien välejä
- Laita juomavedet pulloihin yhden vedenottopisteen sijaan
- Vaihda asiakkaiden itse leikattavat leivät sämpylöihin/leipäviipaleisiin
- Vaihda voirasia voinappeihin
- Vaihda ja pese ruokaottimet usein
- Kääri ruokailuvälineet yksittäispakkauksiin, serviettien sisään
- Laita lappu oveen: ”Sairaana ei saa tulla ravintolaan”
- Asiakkaiden pidettävä metrin väli jonottamisessa
- Lisää WC-tilojen siivoustiheyttä
- Puhdista myös öljy- ja maustekastikepullot sekä sirottimet
Kaupat ja kioskit
- Laita käsidesipulloja
- myyntipisteille
- kassoille
- paistopisteelle
- vihannesosastolle
- irtokarkkien myyntipisteelle
- Laita lappu oveen: ”Sairaana ei saa tulla kauppaan/kioskiin”
- Vaihda ruokaottimet usein (salaattibaari, paistopiste yms.)
Työterveyslaitoksen siivousohje
Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen käsienpesuohje
Löysitkö etsimäsi
Kiitos palautteesta!