Hyppää sisältöön
Pirteva logo

Ohje elintarvikealan yrittäjille koronaepidemian ehkäisemiseksi

23.7.2020
Kategoria: Elintarvikevalvonta
Kuvassa käsi, jossa sininen siivoushansikas, pyyhkiin kirkkaan sinisellä siivousrätillä pöytää. Taustalla näkyy  käsi, jossa vaaleansininen suihkepullo.
  • Tehosta siivousta, siivousjärjestys puhtaasta likaiseen päin
  • Puhdista kosketeltavat pinnat huolellisesti vähintään kahden tunnin välein (ovenkahvat, käsinojat, tuolit, syöttötuolit, maksupäätteet, pöytäpinnat, valokatkaisimet, vesihanat yms.)
  • Pese kädet huolellisesti ja riittävän usein,
    • saippuoi käsiä vähintään 20 sekunnin ajan
    • huuhtele kädet huolellisesti lämpimällä vedellä
    • sulje hana käsipaperilla
    • kuivaa kädet huolellisesti
  • Älä koskettele kasvojasi
  • Yski ja aivasta hihaan, jos yskittää ja ihmisistä sekä elintarvikkeista poispäin
  • Sairaana ei mennä töihin
  • Käsienpesupisteellä on oltava jatkuvasti käsisaippuaa ja käsipaperia
  • Tyhjennä roskakoreja usein

Ravintolat

  • Laita käsidesipulloja ulko-oven läheisyyteen ja linjastolle ennen ja jälkeen ruoan ottamisen
  • Väljennä pöytien välejä
  • Laita juomavedet pulloihin yhden vedenottopisteen sijaan
  • Vaihda asiakkaiden itse leikattavat leivät sämpylöihin/leipäviipaleisiin
  • Vaihda voirasia voinappeihin
  • Vaihda ja pese ruokaottimet usein
  • Kääri ruokailuvälineet yksittäispakkauksiin, serviettien sisään
  • Laita lappu oveen: ”Sairaana ei saa tulla ravintolaan”
  • Asiakkaiden pidettävä metrin väli jonottamisessa
  • Lisää WC-tilojen siivoustiheyttä
  • Puhdista myös öljy- ja maustekastikepullot sekä sirottimet

Kaupat ja kioskit

  • Laita käsidesipulloja:
    • myyntipisteille
    • kassoille
    • paistopisteelle
    • vihannesosastolle
    • irtokarkkien myyntipisteelle
  • Laita lappu oveen: ”Sairaana ei saa tulla kauppaan/kioskiin”
  • Vaihda ruokaottimet usein (salaattibaari, paistopiste yms.)

Työterveyslaitoksen siivousohje

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen käsienpesuohje