Siipikarjan ulkonapitokielto voimassa jo 8.2.2023

Siipikarjan ulkonapitokielto on voimassa jo 8.2.2023
Jokakeväinen siipikarjan ulkonapitokielto tulee voimaan 8. helmikuuta. Siipikarjan ja muiden kesylintyjen ulkonapitokielto on voimassa tänä keväänä koko Suomen alueella 8.2.–31.5. Suojaustoimen tarkoituksena on estää lintuinfluenssatartunnat luonnonvaraisista linnuista siipikarjaan ja muihin kotieläiminä pidettäviin lintuihin. Ulkonapitokieltoa aikaistettiin maaliskuulta helmikuulle Euroopan lintuinfluenssatilanteen vuoksi, mikä jatkuu edelleen huonona.
Kiellosta säädetään maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa varotoimenpiteistä lintuinfluenssan leviämisen ehkäisemiseksi luonnonvaraisten lintujen ja kotieläiminä pidettävien lintujen välillä (369/2021).
Kielto koskee sekä kaupallista siipikarjan pitotoimintaa että harrastesiipikarjan ja muiden lintujen pitoa.
Linnut tulee kiellon aikana ensisijaisesti pitää sisätiloissa tai niiden ulkoalue tulee kauttaaltaan aidata riittävän tiheällä verkolla. Lintujen pidossa sekä sisällä että ulkona on aina noudatettava myös eläinsuojelulainsäädännön tilavaatimuksia.
Ulkonapitokielto ei koske
- eläintarhoja,
- kyyhkyslakoista tapahtuvia vapaalentoja,
- tarhattuja sileälastaisia lintuja (muun muassa strutsit ja emut), sekä
- sellaisia pitopaikkoja, jossa ulkotarhat on aidattu ja katettu kauttaaltaan tiheällä verkolla (silmäkoko enintään 25mm).
Jos lintuja pidetään kieltoaikana ulkona, on niiden ulkonapidosta tehtävä kirjallinen ennakkoilmoitus kunnaneläinlääkärille. Vapaamuotoisesta ilmoituksesta on käytävä ilmi seuraavat asiat
- mitä lintulajeja ulkonapito koskee
- lintujen lukumäärä ja pitopaikan sijainti
- selvitys siitä, miten lintujen ja niiden rehun ja veden suojaaminen luonnonvaraisilta vesilinnuilta toteutetaan ulkotarhassa.
Ilmoituksen voi tehdä sähköpostitse osoitteeseen: elainlaakarit@pirkkala.fi. tai ilmoituslomakkeella, joka löytyy seuraavasta linkistä ilmoitus siipikarjan ulkonapidosta
Mikäli lintujen pidossa ei tapahdu olennaisia muutoksia, ei ilmoitusta tarvitse uusia vuosittain.
Lisätietoa asiasta
- MMM asetus (369/2021) varotoimenpiteistä
- Ruokavirasto
Luonnonvaraisia vesilintuja toivotaan lintuinfluenssatutkimuksiin
Ruokavirasto seuraa lintuinfluenssan esiintymistä Suomen luonnonvaraisissa linnuissa. Tutkimuksiin toivotaan lähetettävän erityisesti sairaita tai äskettäin kuolleina löydettyjä vesi- ja petolintuja. Linnut voi lähettää kokonaisina Ruokaviraston Oulun toimipaikkaan. Näytteiden lähettäminen ja tutkiminen ovat lähettäjälle maksuttomia.
Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista tulee ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille. Lintuinfluenssan epäilytapauksissa virkaeläinlääkäri toimittaa linnut Ruokaviraston Helsingin toimipaikkaan.