Kuinka toimia, jos epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen?

Ota yhteys terveystarkastajaan jos epäilet, että sinä tai asiakkaasi on saanut ruokamyrkytyksen.

Terveystarkastajan yhteystiedot:
050 345 7714 (ma-pe klo 9-15)
ymparistoterveys@pirkkala.fi

Mikäli epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen, voit ilmoittaa tiedot terveystarkastajalle myös tällä sähköisellä lomakkeella . Sähköisen lomakkeen lähettämiseen vaaditaan Suomi.fi-tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla. Lue ohje lomakkeen lähettämiseen.


Mikä aiheuttaa ruokamyrkytyksen?

Ruokamyrkytyksiä voivat aiheuttaa mm. bakteerit, bakteerien tuottamat toksiinit ja virukset. Ruokamyrkytyksen tavallisimpia oireita ovat pahoinvointi, oksentelu, vatsakipu, ripuli ja kuumeilu. Oireet alkavat yleensä 1-12 tunnin tai päivän kuluttua saastuneen ruoan tai veden nauttimisesta ja ne kestävät tavallisesti pari kolme päivää. Joidenkin bakteerien ja virusten osalta itämisaika ja oireiden kesto voi olla useampia päiviä.

Lisätietoa ruokamyrkytyksistä löydät Ruokaviraston ja Zoonoosikeskuksen sivuilta.

Asiakasvalitukset


Milloin on hyvä olla yhteydessä elintarvikevalvontaan?

  • olet ostanut elintarvikkeen, joka ei täytä laadultaan tai muilta ominaisuuksiltaan (pakkausmerkinnät, koostumus, pakkauksen eheys, vieraat aineet/esineet, elintarviketuholaiset, makuvirhe) elintarvikemääräyksiä
  • huomaat myyntipaikassa/tarjoilupaikassa elintarvikkeen turvallisuutta vaarantavia tekijöitä kuten virheelliset käsittelyt, liian lämpöiset säilytysolosuhteet, elintarvikkeiden turvallisuutta vaarantava epäsiisteys, ym.


Ilmoituslomake asiakasvalituksia varten

Ohessa on ilmoituslomake asiakasvalituksia varten. Sähköisen lomakkeen lähettämiseen vaaditaan Suomi.fi-tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla. Lue ohje lomakkeen lähettämiseen.

Voit lähettää täytetyn lomakkeen sähköpostin liitteenä osoitteeseen ymparistoterveys@pirkkala.fi. Voit antaa palautetta myös puhelimitse.

Asiakasvalitus elintarvikeasiasta lomake: sähköinen   / tulostettava (doc) (pdf)