Kulkukoirien adoptoiminen ulkomailta Suomeen on laillista, mikäli tuonnissa noudatetaan tuontivaatimuksia. Se ei kuitenkaan tee tuonnista riskitöntä. Eläimet voivat kantaa vaarallisia tauteja, kuten tappavaa rabiesta eli raivotautia ja ekinokokkoosia, ja tartuttaa muita eläimiä ja ihmisiä.

Maahantuonnin yhteydessä ei velvoiteta kaikkien tautien tutkimista, ja kaikkien tautien varalta koiraa on mahdoton tutkia etukäteen. Tuontikoirat voivat kuitenkin tuoda mukanaan lukuisia muitakin tauteja, joita Suomessa ei muuten ole. Eläinten auttaminen paikan päällä onkin tehokkain, turvallisin ja riskittömin tapa auttaa.

Koirien maahantuonnille on asetettu vaatimuksia, joiden tarkoituksena on suojella ensisijaisesti ihmisten ja samalla myös muiden eläinten terveyttä. Mikäli koiran maahantuonnin yhteydessä ei ole noudatettu kaikkia vaatimuksia, on kyseessä laiton tuonti, joka on rikos.

Laittomasti tuodut eläimet määrätään käytännössä palautettavaksi lähtömaahan tai lopetetaan. Kumpikaan näistä vaihtoehdoista ei ole koiran hyvinvoinnille hyväksi ja aiheuttaa suurta harmia myös eläimen omistajalle, kun eläimeen on jo ehditty kiintyä.

Samanaikaisesti kun ulkomaisia kodittomia koiria tuodaan Suomeen, suomalaisten kodittomien koirien määrä kasvaa. Suomessa tilastoidaan kodittomia koiria vuosittain noin neljätuhatta. Löytöeläinhoitolat ja eläinsuojeluyhdistykset etsivät kodittomille koirille uusia koteja. Mikäli haluat auttaa kodittomia koiria, auta ensin suomalaisia koiria.

Lisätietoa löytyy SEY:n (Suomen eläinsuojelu ry) sivuilta.