Koiralle vaaditaan ekinokokkilääkitys, kun koira tulee Suomeen ulkomailta. Ekinokokkoosi on heisimadon aiheuttama tauti, joka voi olla ihmiselle hengenvaarallinen. Koirat voivat toimia loisen pääisäntänä, mikäli on saanut ulkomailta tartunnan. Tartunnan koira voi saada esimerkiksi syömällä tartunnan saanutta jyrsijää, joka toimii väli-isäntänä.

Suomessa ei vielä esiinny myyräekinokokkia. Tämän vuoksi kaikki koirat, jotka tuodaan Suomeen, tulee lääkitä ekinokokkia vastaan. Ekinokokkoosivapaista maista saa tuoda koiran ilman lääkitystä. Näitä maita ovat Norja, Malta ja Irlanti.

Ekinokokkilääkitys

  1. Lääke voidaan antaa koiralle 24–120 tuntia ennen Suomeen tulemista, eläinlääkäri merkitsee käsittelyn lemmikkieläinpassiin

    TAI 

  2. Lääke voidaan antaa kaksi kertaa ennen matkalle lähtemistä ja uusia aina 28 päivän sisällä, jotta suoja säilyy. Lääke tulee antaa lisäksi vielä Suomeen palattua. Eläinlääkäri merkitsee lääkitykset lemmikkieläinpassiin.

Lisätietoa Ruokaviraston sivuilta

Eläinten tuontivaatimukset

Ekinokokit

Usein kysyttyä ekinokokkilääkityksestä