Huolellinen käsienpesu vähentää virusten ja bakteerien määrää käsissä merkittävästi. Hengitystieinfektioita vältetään parhaiten huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta. Esimerkiksi tavanomainen flunssa sekä influenssan, RS-viruksen ja hinkuyskän kaltaiset taudit tarttuvat:

  • yskiessä ja aivastaessa
  • hengitystie-eritteillä tahrautuneiden käsien välityksellä

Myös koronavirus leviää kosketus- ja pisaratartuntana. Käsien peseminen vedellä ja saippualla on yksi tärkeä tapa suojautua. Huolellisen käsien pesun tulisi kestää yli 20 sekuntia. Jos käsienpesun mahdollisuutta ei ole, käytä alkoholipohjaista, käsille tarkoitettua desinfiointiainetta. Desinfiointiaineet eivät kuitenkaan hävitä virusta käsistä ja pinnoilta yhtä tehokkaasti kuin saippuapesu, eikä niiden käyttö korvaa pesemistä. Joten jos vaan mahdollista, pese kädet!

 Pese kätesi aina

  • kun tulet ulkoa sisään
  • ennen ruoan laittoa ja ruokailua
  • wc-käynnin tai vaipan vaihdon jälkeen
  • niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
  • kun olet koskenut runsaasti kosketeltavia pintoja, kuten yleisten tilojen ovenkahvat tai samoja pintoja kuin flunssainen henkilö

Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

Koronaviruksen ja muiden hengitystieinfektioiden ohella hyvällä käsihygienialla voidaan torjua myös muita taudinaiheuttajia. Käsihygienia on tärkein keino ehkäistä myös vatsatauteja kotimaassa ja matkoilla.

Norovirus

Norovirus on yksi yleisimpiä maha-suolisto-oireiden aiheuttajia aikuisilla ja merkittävä myös lasten ripulitautien aiheuttajana. Se tarttuu erittäin herkästi ihmisestä toiseen. Norovirustartuntoja on yleisimmin tammikuun ja toukokuun välisenä aikana. Muut ripulitaudit ovat taas yleisiä kesäkaudella.

Noroviruksen aiheuttamiin oireisiin kuuluvat oksentaminen, ripuli, vatsakivut ja usein myös kuume.

Norovirus on yksi yleisimmistä elintarvike- ja vesivälitteisten epidemioiden aiheuttajista. Norovirusepidemia eli joukkosairastuminen alkaa usein juomavedestä tai elintarvikkeista, jotka ovat saastuneet virusta kantavan ihmisen niitä käsitellessä tai esimerkiksi saastuneen kasteluveden välityksellä ja leviää sitten nopeasti ihmisestä toiseen. Huolellisella käsihygienialla epidemioita voidaan pysäyttää ja usein myös ehkäistä niiden syntymistä.

Norovirus säilyy pinnoilla useita vuorokausia ja siksi huolellinen kosketuspintojen siivous klooripohjaisilla siivousaineilla on tarpeen esimerkiksi vatsatautiin sairastuneen kodissa. Norovirus ei kuole kylmässä. Noroviruksen tuhoamiseksi riskielintarvikkeiden käsittelyyn suositellaan 90 asteen lämpötilaa vähintään 2 minuutin ajan. Tätä kahden minuutin käsittelyä suositellaan erityisesti ulkomaisille pakastemarjoille aina ennen niiden syömistä.

Ruokaviraston tulostettava käsienpesuohje (pdf)