Korvasieni käsittelemättömänä sisältää luontaisesti gyromitriini myrkkyä. Korkea gyromitriinimäärä aiheuttaa akuutin myrkytyksen. Gyromitriini ja sen aineenvaihduntatuotteet ovat myös syöpävaarallisia yhdisteitä. Korvasienten myrkyn vaarat voidaan välttää oikealla käsittelyllä.

  1. Keittäminen: korvasienet tulee keittää kahteen kertaan runsaassa vedessä, jossa 1 osa sieniä ja 3 osaa vettä, vähintään viiden minuutin ajan molemmilla keittokerroilla. Tämän jälkeen sienet on huuhdeltava runsaalla vedellä huolellisesti molempien keittokertojen jälkeen.
  2. Kuivaaminen: korvasieniä voi säilöä kuivaamalla ne rapeiksi. Ennen käyttöä kuivattuja korvasieniä tulee liottaa vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä runsaassa vedessä, 100g sieniä ja 2 l vettä. Liotuksen jälkeen korvasienet tulee keittää kahteen kertaan, kuten tuoreet korvasienet.
  3. Korvasieniä käsiteltäessä on tuuletettava hyvin. Korvasienten liotus- ja keittovettä ei saa käyttää ruoan valmistuksessa.
  4. Korvasienten myyntipisteellä on oltava varoitusmerkintä myrkyllisyydestä ja käsittelyohjeet.

Löysitkö etsimäsi

Kiitos palautteesta!