Kenelle kuuluu vastuu elintarvikkeen turvallisuudesta?

Ensisijainen vastuu elintarvikkeen turvallisuudesta kuuluu toimijalle. Elintarvikevalvonnan tehtävänä on suojata kuluttajaa elintarvikkeiden aiheuttamilta terveyshaitoilta.


Elintarvikehuoneistojen lainsäädännön mukainen valvonta

Tarkastajat tekevät tarkastuksia valvontasuunnitelman*, ruokamyrkytysepäilyjen tai asiakasvalitusten perusteella. Tarkastuskohteita ovat alkutuotanto, elintarvikehuoneistot, laitokset ja kontaktimateriaalitoimijat. Tarkastukset tehdään pääsääntöisesti ennalta ilmoittamatta ja Oiva-arviointiohjeiden mukaan.

Lisätietoa ja ohjeita yrityksille Oiva tarkastuksiin liittyen löydät tästä.

Ympäristöterveys Pirteva vastaa elintarvikevalvonnan toteuttamisesta Hämeenkyrön, Lempäälän, Pirkkalan ja Vesilahden kuntien sekä Nokian ja Ylöjärven kaupunkien alueella.

Tarkastuksista julkaistaan Oiva-raportit

*valvontasuunnitelma: Ympäristöterveys Pirtevan laatima suunnitelma vuoden toiminnasta


Keskeinen lainsäädäntö

Lisätietoa elintarvikelainsäädännöstä löydät Maa- ja metsätalousministeriön sivuilta


Maksut

Elintarvikevalvonnan maksutaulukko (pdf)  (ei saavutettava)


Palaute

Jätä palautetta tarkastuskäynnistä täyttämällä asiakastyytyväisyyskysely


Usein kysyttyä

Löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin Ruokaviraston sivuilta

Kysymyksiä elintarvikealasta

Kysymyksiä elintarvikkeista

Kysymyksiä hygieniapassista

Kysymyksiä lämpötiloista