On tärkeää, että riistaa käsitellään kaadosta lähtien hygieenisesti ja oikealla tavalla.
Metsästäjä tai metsästysseura voi luovuttaa tarkastamatonta riistan lihaa suoraan kuluttajalle tai paikalliseen vähittäismyyntiin, mikäli on tehnyt toiminnasta ja tilasta (lahtivajasta) elintarvikehuoneistoilmoituksen.
- Elintarvikehuoneisto ilmoitus tulee tehdä neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista.
- Lahtivajassa tulee olla teurastusta ja lihan leikkaamista varten asianmukaiset tilat ja välineet.
- Käsittele riistaa aina hygieenisesti ja hygieenisillä työvälineillä.
- Tilat ja välineet tulee pestä ja desinfioida riittävän usein hygienian varmistamiseksi.
- Hygieniasta vastaa toimija (metsästäjä/metsästysseura). Toimija saa myydä vain terveen eläimen lihaa.
- Ostajalle tulee ilmoittaa, mikäli liha on tarkastamatonta.
- Elintarvikkeina ei tule käyttää:
– Yli vuoden ikäisen hirvieläimen maksaa ja munuaisia
– Luonnonvaraisten jänisten ja kanien munuaisia
– Hylkeen elimiä, nahanalaista ja vatsaontelon rasvaa
Lisätietoa riistan käsittelystä: