On tärkeää, että riistaa käsitellään kaadosta lähtien hygieenisesti ja oikealla tavalla.

Metsästäjä tai metsästysseura voi luovuttaa tarkastamatonta riistan lihaa suoraan kuluttajalle tai paikalliseen vähittäismyyntiin, mikäli on tehnyt toiminnasta ja tilasta (lahtivajasta) elintarvikehuoneistoilmoituksen.

  • Elintarvikehuoneisto ilmoitus tulee tehdä neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista.
  • Lahtivajassa tulee olla teurastusta ja lihan leikkaamista varten asianmukaiset tilat ja välineet.
  • Käsittele riistaa aina hygieenisesti ja hygieenisillä työvälineillä.
  • Tilat ja välineet tulee pestä ja desinfioida riittävän usein hygienian varmistamiseksi.
  • Hygieniasta vastaa toimija (metsästäjä/metsästysseura). Toimija saa myydä vain terveen eläimen lihaa.
  • Ostajalle tulee ilmoittaa, mikäli liha on tarkastamatonta.
  • Elintarvikkeina ei tule käyttää:
    – Yli vuoden ikäisen hirvieläimen maksaa ja munuaisia
    – Luonnonvaraisten jänisten ja kanien munuaisia
    – Hylkeen elimiä, nahanalaista ja vatsaontelon rasvaa

Lisätietoa riistan käsittelystä:

https://hirvikota, kaadon jälkeen

https://www.ruokavirasto